Setahun Pasca Gempa Bumi Syria-Turki, Ratusan Ribu Masih Tiada Tempat Tinggal

TURKIYE 9 Feb, Setahun selepas gempa bumi berukuran 7.8 magnitud melanda Türkiye dan Syria, kira-kira 690,000 orang masih kehilangan tempat tinggal di selatan Türkiye, daripada 3 juta orang yang pada mulanya kehilangan tempat tinggal apabila bencana alam melanda pada awal pagi 6 Februari 2023.

40,000 lagi rakyat Syria kekal sebagai pelarian dalaman terutamanya di wilayah utara negara itu.

Pada masa yang sama, bilangan rakyat Syria yang memerlukan bantuan kemanusiaan telah meningkat daripada 15.3 kepada 16.7 juta orang kerana cabaran pemindahan dalaman yang berkaitan dengan perang saudara selama bertahun-tahun, ketidakamanan makanan, dan krisis ekonomi menambahkan lagi pemulihan bencana.

“Ribuan masih kehilangan tempat tinggal dan terdedah,” kata Shabina Mantoo, jurucakap Suruhanjaya Tinggi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu Mengenai Pelarian (UNHCR). Dan 40,000 [Syria] masih tinggal di kemudahan sementara,” katanya, bercakap pada sidang akhbar Geneva awal minggu ini di mana agensi PBB memperbaharui rayuan mereka untuk penderma menyokong pembinaan semula selepas gempa bumi.

Gempa bumi yang melanda selatan Türkiye dan barat laut Syria, mengorbankan 59,000 orang serta menyebabkan kerosakan menyeluruh pada infrastruktur. Beberapa siri gegaran susulan serta suhu beku merumitkan lagi usaha menyelamat untuk puluhan ribu yang cedera.

Bencana itu adalah salah satu yang paling mematikan di rantau ini sejak kebelakangan ini, dengan perang saudara dan konflik bertahun-tahun menambahkan lagi usaha Syria untuk pulih. Turkiye, sementara itu, terus menjadi tuan rumah kepada 3.7 juta pelarian Syria daripada perang saudara selama bertahun-tahun, menambah usahanya sendiri untuk pulih juga, kata Mantoo. Sumber: Health Policy Watch

Latest News

READ is a department that is responsible for conducting research, developing new insight from any humanitarian issues, processes, project and advocacy for Global Peace Mission Malaysia..
Copyright © 2024 All Rights Reserved. Research & Advocacy Development (PPAB-19/2009)