Pelancaran Serangan Iran Terhadap Israel

Penganalisis mendakwa serangan Iran terhadap Israel semalam tercetus disebabkan serangan Israel sendiri ke atas konsulat Iran di Damsyik pada 1 April. Serangan pada 1 April tersebut telah mengorbankan dua jeneral Kor Pengawal Revolusi Islam (IRGC) dan lima pegawai Iran.

Hamidreza Azizi, yang melawat rakannya di SWP Berlin menggariskan dua senario yang menjadi pendorong berlakunya serangan Israel ke atas konsulat Iran. Senario pertama ialah Israel telah melakukan serangan tanpa memikirkan akibatnya. Senario kedua ialah serangan itu ialah percubaan yang disengajakan untuk menarik Iran ke dalam perang serantau dan mengalihkan tumpuan AS dan Barat daripada perang Israel ke atas Gaza.

“Rancangan Netanhayu adalah jelas untuk mengalih perhatian daripada perang di Gaza dan untuk mengheret AS dan sekutu Barat yang lain kembali ke Timur Tengah” kata Nomi Bar- Yaacov, rakan sekutu di Catham House.

 

Berikutan dengan serangan terhadap Israel, Israel dilaporkan tidak bersetuju dengan tindak balas Iran yang telah melancarkan lebih dari 300 dron dan peluru berpandu terhadap mereka. Menurut tentera Israel, 99 peratus peluru itu dipintas oleh jetnya dan sekutunya, termasuk Amerika Syarikat dan Jordan. Peluru berpandu yang lain telah digagalkan oleh sistem pertahanan peluru berpandu Iron Dome Israel.

Walau bagaimanapun, tidak kira bagaimana Israel memilih untuk menggambarkan dirinya dalam pertembungan terbaru ini, ia adalah AS yang mementaskan drama itu.

“Apa yang kita dengar setakat ini ialah AS tidak berminat dalam peperangan dan memberi isyarat bahawa akan wujud tindak balas diplomatik bersatu terhadap Iran dari Barat, pada masa yang sama menggesa sekatan,” kata Azizi.

Secara diplomatik, tindak balas Israel terhadap serangan itu telah mencerminkan reaksinya terhadap serangan terdahulu, dan dutanya ke Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu menyeru mesyuarat Majlis Keselamatan PBB sekali lagi memihakkan pendapat antarabangsa kepada Israel.

Tambahan lagi, memandangkan Iran kelihatan kurang menanggung sebarang kos untuk serangannya ke atas Israel, Netanyahu berisiko meluaskan perpecahan dalam kabinetnya sendiri dan dalam masyarakat Israel jika tiada tindakan diambil.

 

Sumber asal: Al-Jazeera

(https://www.aljazeera.com/news/2024/4/14/what-does-israel-want-to-do-after-irans-drone-and-missile-attacks)

 

Latest News

READ is a department that is responsible for conducting research, developing new insight from any humanitarian issues, processes, project and advocacy for Global Peace Mission Malaysia..
Copyright © 2024 All Rights Reserved. Research & Advocacy Development (PPAB-19/2009)