Majlis Keselamatan Menuntut Gencatan Senjata Segera di Gaza untuk Bulan Ramadan

Majlis menerima resolusi 2728 (2024) (akan dikeluarkan sebagai dokumen S/RES/2728(2024)) dengan 14 undian  menyokong, kosong tentangan, dengan satu berkecuali (Amerika Syarikat). Mengikut syarat, resolusi ini menuntut gencatan senjata segera untuk bulan Ramadan yang dihormati oleh semua pihak, yang membawa kepada gencatan senjata yang berkekalan.

Dari aspek lain, majlis juga menggariskan keperluan mendesak untuk menambah kemasukan bantuan kemanusiaan dan memperkukuh perlindungan orang awam di Gaza. Di samping itu, ia menyeru penghapusan semua halangan kepada bantuan kemanusiaan, selaras dengan resolusi Majlis 2712 (2023) dan 2720 (2023) serta undang-undang kemanusiaan antarabangsa.

Kenyataan dari wakil-wakil negara:

Algeria – “Akhirnya, Majlis Keselamatan memikul tanggungjawabnya,” kata wakil Algeria sambil memuji keputusan resolusi yang dinanti-nantikan ini. Beliau berkata, “Pertumpahan darah ini telah berterusan terlalu lama,” dan berkata bahawa memenuhi harapan rakyat Palestin hanya akan bermula dengan penerimaan resolusi hari ini.

Perancis – Perwakilan dari Perancis menyatakan: Selepas Ramadan, Majlis perlu mewujudkan gencatan senjata kekal, berusaha ke arah pemulihan dan penstabilan Gaza, dan memulakan semula proses politik untuk membawa penyelesaian dua negara. Majlis kini mesti menyumbang untuk menyelesaikan krisis ini, yang masih jauh dari selesai.

Guyana – Begitu juga, perwakilan dari Guyana menyatakan kepuasannya bahawa Majlis akhirnya dapat meluluskan resolusi yang menggesa gencatan senjata segera, walaupun hanya untuk bulan Ramadan.

Ecuador dan Malta – Wakil-wakil Ecuador dan Malta menekankan keperluan untuk menjamin pelaksanaan segera dan lengkap resolusi itu, di samping mengiktiraf usaha diplomatik Mesir, Qatar, dan Amerika Syarikat untuk memudahkan penyelesaian antara pihak yang bertelagah.

Republik Korea – Bercakap bagi pihak Republik Korea, jurucakapnya menyatakan bahawa resolusi yang diperkenalkan hari ini adalah teks pertama yang diterima pakai mengenai agenda serantau yang akan diperkenalkan oleh ahli Majlis. Ia mesti memperbaiki keadaan kemanusiaan secara ketara dan menyelamatkan nyawa orang awam di Gaza untuk menjadi penting di luar politik Majlis.

Slovenia – Menurut perwakilan Slovenia, kelulusan resolusi itu memberi isyarat hari yang akan mengurangkan penggunaan senjata api, menghentikan pembunuhan, dan membebaskan tebusan. Majlis menunjukkan keupayaannya untuk mencapai “perpaduan untuk keamanan.”

Sierra Leone – Jurucakap untuk Sierra Leone mengakui perjuangan kolektif rakyat Palestin dan berkata, “Pertempuran, pembunuhan, dan hukuman kolektif mesti dihentikan.” Beliau menegaskan bahawa pihak-pihak yang berkonflik mesti mematuhi tuntutan Majlis dan meminta negara-negara berkuasa untuk memberikan tekanan yang sewajarnya kepada pihak-pihak untuk melaksanakan resolusi ini.

Jepun – Penerimaan teks yang dibentangkan oleh ahli yang dipilih Majlis itu dialu-alukan oleh wakil Jepun, yang juga merupakan Presiden Majlis bagi Mac dan salah seorang pemegang bersama resolusi hari ini.

Yaman – “Kita harus menganggap resolusi ini sebagai langkah pertama, membawa kepada resolusi mengikat yang menetapkan gencatan senjata segera di Semenanjung Gaza untuk memaksa Israel menghentikan perang dengan segera dan tanpa sebarang prasyarat,” kata perwakilan Yaman yang bercakap bagi pihak Kumpulan Arab.

Israel – Berbalik kepada resolusi hari ini, jurucakap Israel menegaskan bahawa selagi Hamas enggan membebaskan tawanan hasil diplomatik, serangan tentera akan menjadi satu-satunya cara untuk menjamin kepulangan  mereka. Justeru, tegasnya, cadangan Majlis untuk gencatan senjata menghalang usaha untuk mencapai pembebasan tawanan kerana ia tidak mensyaratkan langkah sedemikian untuk pembebasan mereka. Beliau menyatakan bahawa semua ahli sepatutnya mengundi untuk menentang resolusi yang memalukan ini, dan beliau juga mencadangkan teks alternatif yang sepatutnya diterima oleh Majlis “jika ia tidak terlalu berat sebelah terhadap Israel,”

Palestin – “Undi untuk kemanusiaan dan kehidupan diutamakan” adalah penerimaan pada hari ini. Pemerhati untuk negara Palestin berkata rakyat Palestin di Gaza telah memohon, menjerit, berdoa, namun mereka masih menghadapi kebuluran, penyakit, kematian, dan kemusnahan. Orang ramai mati di hospital, tempat perlindungan PBB, jalanan, khemah, dan rumah mereka sendiri. Mahkamah Keadilan Antarabangsa memberi mandat bahawa ia mengambil tindakan segera atas pembunuhan berskala besar yang dilakukan Israel terhadap rakyat Palestin. Israel harus dipersalahkan atas kebuluran semasa di Gaza kerana ia menggunakan kelaparan sebagai senjata perang. Kini, setelah Majlis akhirnya menuntut gencatan senjata, semua pasukan harus memastikan ia dikuatkuasakan. “Ini mesti menjadi titik perubahan, ini mesti membawa kepada menyelamatkan nyawa di lapangan, ini juga perlu menandakan berakhirnya kekejaman ini terhadap rakyat Palestin – sebuah negara yang sedang dibunuh, dilupuskan dan dipindahkan selama beberapa dekad – tetapi tidak pernah pada skala ini sejak Nakba, tidak pernah secara terbuka ini,” katanya. “Ia akan memakan masa yang lama dan bergenerasi untuk mengharungi trauma dan kepahitan yang dilalui”.

Sumber Asal: United Nations

(https://press.un.org/en/2024/sc15641.doc.htm#:~:text=After%20171%20days%20of%20war,step%20towards%20a%20permanent%20ceasefire)

Latest News

READ is a department that is responsible for conducting research, developing new insight from any humanitarian issues, processes, project and advocacy for Global Peace Mission Malaysia..
Copyright © 2024 All Rights Reserved. Research & Advocacy Development (PPAB-19/2009)