‘Saudara berperang’: Hubungan Pakistan-Afghanistan tegang selepas serangan rentas sempadan

Islamabad, Pakistan – Serangan udara Pakistan di dalam Afghanistan pada hari Isnin, bertepatan dengan ketegangan yang memuncak antara negara jiran telah menambah kepada ketidakpastian hubungan, kata penganalisis.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan oleh kementerian luar Pakistan, serangan awal pada pagi hari Isnin datang dari Pakistan dan diarahkan ke tempat persembunyian kumpulan bersenjata, termasuk Tehreek-e-Taliban Pakistan yang diharamkan (juga dikenali sebagai Taliban Pakistan, atau TTP). Lapan individu, termasuk tiga kanak-kanak dan lima wanita, dilaporkan terbunuh, menurut pegawai Afghanistan.

“Pengganas” adalah ancaman serius kepada negara. Kenyataan rasmi kerajaan juga mendakwa bahawa “mereka secara konsisten menggunakan wilayah Afghanistan untuk melancarkan serangan pengganas di dalam wilayah Pakistan”

“Keamanan dan keselamatan serantau secara kolektif diancam oleh organisasi pengganas seperti TTP. Kami benar-benar menyedari kesukaran yang dihadapi pihak berkuasa Afghanistan dalam membendung ancaman TTP. Oleh itu, Pakistan akan terus berusaha mewujudkan cara kerjasama untuk memerangi keganasan dan menghentikan mana-mana kumpulan pengganas. daripada menjejaskan hubungan antara Pakistan dan Afghanistan secara dua hala” kata kenyataan itu.

Serangan udara itu dilakukan dua hari selepas skuad pengebom berani mati membunuh sekurang-kurangnya tujuh askar Pakistan dengan menyerang pos kawalan tentera di wilayah Waziristan Utara negara itu, yang bersempadan dengan Afghanistan.

Berikutan pengambilalihan negara itu pada Ogos 2021, Taliban Afghanistan bergegas dengan cepat untuk mengecam serangan Pakistan yang “melulu.” Empat orang awam dan tiga askar cedera apabila tentera Afghanistan membuka peluru mortar ke atas kedudukan tentera Pakistan berhampiran daerah sempadan, beberapa jam selepas serangan udara.

Jurucakap Taliban, Zabiullah Mujahid, menyangkal idea bahawa kumpulan bersenjata asing dibenarkan menjalankan operasi di Afghanistan. Bagaimanapun, beliau mengakui bahawa kawasan tertentu sempadan Pakistan-Afghanistan mencabar untuk mengekalkan kawalan.

“Kami telah melakukan usaha yang besar dan akan terus berbuat demikian dalam hal ini, namun, kami harus mengakui bahawa Afghanistan dan Pakistan berkongsi sempadan yang luas dan terdapat kawasan dengan bentuk muka  bumi yang sukar, seperti gunung dan hutan, dan kawasan yang mungkin di luar kawalan kami,” balas Mujahid.

Wartawan dan pemerhati sepanjang hayat hubungan antara Pakistan dan Afghanistan Sami Yousafzai menyifatkan perbalahan itu seperti pertengkaran antara dua saudara.

“Kedua-dua jiran ini berkelakuan seolah-olah mereka bersaudara. Mereka tidak dapat berpisah antara satu sama lain, tetapi mereka juga tidak dapat menyelesaikan masalah dalam hubungan mereka. Selain itu, perhubungan awam mereka turut terjejas oleh semua pergaduhan ini.” katanya Al Jazeera.

Taliban Afghanistan, yang berkuasa pada 1996, dianggap mendapat sokongan Pakistan selama bertahun-tahun. Ia dianggap mempunyai pengaruh besar ke atas kepimpinan Taliban, yang disokong, ditaja, dan diliputi secara diplomatik.

Walau bagaimanapun, semasa mempunyai hubungan ideologi dengan Taliban Afghanistan, Taliban Pakistan muncul dan mula memerangi negara Pakistan semasa “perang melawan keganasan” yang diketuai AS.

Dalam usaha untuk memusnahkan Taliban Pakistan, tentera Pakistan melakukan banyak operasi dan berjaya menghalau beberapa komandernya ke Afghanistan. Pakistan cuba menggunakan pengaruh sejarahnya ke atas kepimpinan baharu Afghanistan untuk menyekat Taliban Pakistan selepas Taliban Afghanistan kembali ke Kabul pada akhir tahun 2021.

Akibatnya, jumlah serangan meningkat, dan tahun 2023 merupakan salah satu tahun terburuk dalam sejarah Pakistan. Hampir 1,000 orang terbunuh dalam lebih 650 serangan, yang kebanyakannya dilakukan oleh tentera dan penguatkuasa undang-undang. Taliban Pakistan bersama-sama dengan pertubuhan bersenjata lain yang agak tidak dikenali, mengaku bertanggungjawab atas sebahagian besar serangan ke atas pegawai keselamatan.

Selama bertahun-tahun, beribu-ribu orang telah terbunuh dalam serangan di dalam wilayah Pakistan, terutamanya serangan 2014 ke atas Sekolah Awam Tentera di Peshawar yang meragut nyawa lebih 130 murid. Pakistan telah menyalahkan serangan ini ke atas Taliban Pakistan.

Pada 2023, serangan menyumbang lebih 90% daripada semua serangan di wilayah yang bersempadan dengan Afghanistan: Khyber Pakhtunkhwa di barat laut dan Balochistan di barat daya.

Menurut Syed Akhtar Ali Shah, bekas ketua polis di wilayah Khyber Pakhtunkhwa, serangan yang kerap seperti itu terhadap anggota keselamatan, menjejaskan motivasi pasukan itu, menyebabkan Pakistan tiada pilihan selain bertindak balas.

Shah menambah bahawa tentera Pakistan mungkin lebih diyakini kerana pengalaman tambahan tahap tindakan rentas sempadan yang setanding terhadap Iran pada awal tahun ini.

Tentera Iran menyeberang ke wilayah Pakistan pada Januari tahun ini dengan niat untuk menyerang kubu kuat sebuah pertubuhan bersenjata yang mereka dakwa bertindak bertentangan dengan kepentingan rejim Iran.

Sebagai tindak balas, kerajaan Pakistan melancarkan serangan sendiri di dalam sempadan wilayah Sestan-Baluchestan Iran pada hari berikutnya, mendakwa bahawa sasaran adalah kumpulan bersenjata yang melarikan diri ke Iran untuk keselamatan.

Berikutan insiden tit-for-tat itu, ketegangan antara Pakistan dan Iran telah dikurangkan, dan menteri luar Iran mengadakan lawatan ke Pakistan pada bulan yang sama.

Ketua jabatan polis Pakistan sebelum ini, Shah, berpendapat Pakistan mungkin telah mengambil pengajaran daripada episod itu dan memutuskan untuk menunjukkan “belang”. Bagaimanapun, dia juga mengeluarkan amaran.

Apabila mengamalkan postur tegas sedemikian, ia bermanfaat untuk terlibat dalam wacana dari kedudukan kuasa. Bagaimanapun, ia boleh menjadi bumerang dan meletakkan negara dalam situasi yang sukar kerana kerajaan Afghanistan akan bertindak balas, katanya.

Menurut Yousafzai, memberi lebih banyak kebebasan kepada Taliban Pakistan di kawasan sempadan akan menjadi satu kaedah bagi kerajaan Afghanistan untuk menunjukkan keupayaannya untuk bertindak balas.

Dia menyatakan, “Ini boleh membawa akibat kerana terdapat banyak kebencian di Afghanistan atas apa yang dilakukan oleh Pakistan dan mereka tidak berpuas hati dengan keadaan itu.”

Menurut Shah, Pakistan memang mempunyai sedikit kuasa ke atas Afghanistan. Rakan perdagangan utama Afghanistan ialah Pakistan, sebuah negara yang terkurung daratan. Selama bertahun-tahun, Pakistan juga telah menerima berjuta-juta pelarian Afghanistan. Untuk mendapatkan kemudahan perubatan, ramai warga Afghanistan turut pergi ke Pakistan.

Berkenaan kebimbangan keselamatan, Pakistan memulakan kempen untuk memaksa pelarian Afghanistan yang tinggal di negara itu pulang ke Afghanistan selepas peningkatan keganasan tahun lalu.

Walaupun keputusan itu dikritik di peringkat nasional dan antarabangsa, sehingga Disember 2023, lebih 500,000 warga Afghanistan telah dihantar pulang.

Bagaimanapun, Pakistan berkemungkinan menjadi lebih tidak popular di Afghanistan jika ia menggunakan mana-mana alat penembusan pengaruh tersebut.

“Emosi anti-Pakistan yang kuat wujud di Afghanistan dan begitu juga sebaliknya” kata Yousafzai. Yousafzai juga menambah bahawa kedua-dua negara tidak akan mendapat manfaat dalam jangka masa panjang.

Sumber asal: Al-Jazeera

(https://www.aljazeera.com/news/2024/3/19/cousins-at-war-pakistan-afghan-ties-strained-after-cross-border-attacks)

Latest News

READ is a department that is responsible for conducting research, developing new insight from any humanitarian issues, processes, project and advocacy for Global Peace Mission Malaysia..
Copyright © 2024 All Rights Reserved. Research & Advocacy Development (PPAB-19/2009)