Sesakan kapal di Laut Merah apabila Houthi menjanjikan serangan ke atas lebih banyak lorong perkapalan

15 Mac 2024- Pengawal keselamatan marin berkata bahawa sebuah kapal dagang telah rosak dalam serangan peluru berpandu di Laut Merah di luar Yaman, dan pemberontak Houthi, yang dikaitkan dengan Iran, memberi amaran untuk meningkatkan serangan mereka ke atas perkapalan, yang telah menghalang perdagangan antarabangsa.

Susulan insiden pada Jumaat di barat pelabuhan Hodeidah yang dikuasai pemberontak, United Kingdom Maritime Trade Operations (UKMTO) dan firma keselamatan Ambrey melaporkan bahawa anak kapal tidak cedera dan kapal itu meneruskan perjalanannya.

Menurut UKMTO Tentera Laut British, kapal itu dilaporkan diserang oleh peluru berpandu.

UKMTO menyatakan, “Kapal itu telah mengalami sedikit kerosakan, tetapi anak kapal itu masih selamat.”

Houthi tidak segera mengambil tanggungjawab atas mogokan itu, walaupun ketuanya, Abdul Malik al-Houthi, menyatakan bahawa organisasi itu akan mempergiatkan operasi penyasaran kapalnya untuk menghalang kapal yang mempunyai hubungan dengan Israel daripada melalui Lautan Hindi dan tiba di Tanjung Harapan Afrika Selatan.

“Objektif utama kami adalah untuk menghentikan kapal yang dikaitkan dengan musuh Israel daripada melakukan perjalanan melalui Lautan Hindi, Laut Merah, Laut Arab dan Teluk Aden dalam perjalanan ke Tanjung Harapan. Ini adalah langkah utama dan kami telah mula melaksanakan operasi kami yang berkaitan dengannya,” kata al-Houthi dalam ucapan yang disiarkan pada hari Khamis.

Sejak November, Houthi dilaporkan telah melancarkan serangan ke atas kapal-kapal di Laut Merah dan Teluk Aden sebagai sebahagian daripada kempen solidariti dengan rakyat Palestin dan penentangan terhadap perang berterusan Israel ke atas Gaza.

Al-Houthi menyatakan bahawa sejak organisasi itu memulakan serangan, lebih 34 anggota Houthi telah meninggal dunia.

Serangan Houthi yang berterusan di Laut Merah telah menyebabkan gangguan yang ketara kepada perkapalan antarabangsa, memerlukan lencongan yang lebih lama dan lebih mahal di sekitar Afrika Selatan. Ini juga telah menimbulkan kebimbangan bahawa konflik Israel-Hamas mungkin berkembang dan mungkin menjejaskan kestabilan Timur Tengah yang lebih luas.

Golongan Houthi adalah pengikut aliran minoriti Islam Syiah Zaidi, yang menguasai Yaman selama milenium sehingga 1962. Penonjolan mereka telah meningkat akibat serangan ke atas perkapalan.

Tiga anak kapal terbunuh selepas peluru berpandu Houthi mengenai kapal komersial di Teluk Aden pada awal Mac, memaksa mangsa yang terselamat mengosongkan kapal itu. Ia adalah kali pertama Houthi membunuh sesiapa dalam serangan perkapalan.

Sebuah kapal kargo yang membawa baja, Rubymar, telah diserang oleh Houthi bulan lalu; kapal itu karam selepas hanyut berhari-hari. Ini hanyalah salah satu daripada aktiviti Houthi baru-baru ini.

Sumber: Al Jazeera

(https://www.aljazeera.com/news/2024/3/15/vessel-struck-in-red-sea-as-houthis-vow-attacks-on-more-shipping-lanes)

Latest News

READ is a department that is responsible for conducting research, developing new insight from any humanitarian issues, processes, project and advocacy for Global Peace Mission Malaysia..
Copyright © 2024 All Rights Reserved. Research & Advocacy Development (PPAB-19/2009)